Ez egy nyári savanyúság. Általában akkor szoktuk készíteni mikor sok a kertben a saláta, vagy ez esetben Jolánka sógor nőmtől kaptam egy nagy szatyorral. Nem győztük meg enni nyersen, ezért lett belőle öntött saláta is. Elkészítése:
A jól meg mosott salátát meg aprítjuk, nem kell nagyon apróra, sóval meg hintjük és jól össze gyúrjuk. Nagyon kevés fel forrósított olajba nagyon apróra vágott fokhagymát teszünk, csak épp egy pillanatig hagyjuk és tesszük is rá a salátát, egy nagyon pici vizet és meg dinszteljük. Én csak addig hagyom, hogy a levelek töve maradjon jó ropogós, de ki, hogy szereti. Mikor öregebb a saláta, akkor a sózás után, vízben elő főzzük, mert akkor a kesernyés íze a vízben marad. Ki szűrjük és utána megy a fokhagymás olajba, de ilyenkor még nincs rá szükség. Lehet belőle jó nagy adagot készíteni és hűtőben napokig el áll. Újra melegítünk (mert ezt melegen esszük) mindig annyit amennyi kell. Tálaláskor ecettel savanyítjuk és tejfölt teszünk bele. Na ilyenkor kerekedik nagyra a mihályfalvi asszonyok szeme, mert ki hallott még olyat, hogy ecettel tejföl, de mi kémeriek se ezt, se az uborka salátát nem tudjuk tejföl nélkül el képzelni.
Ilyenkor igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás.
...én is tejfölel szeretem ,még mindig Krasznán is tettünk reá ,hát még most ha nem kerül pénzbe.
VálaszTörlésKár ,hogy még nincs salátánk a kertbe
de jó ,hogy vannak drága sógornők .
Az enyém csigát küldött ,legyen az ünnepi levesbe ,mert a kémeriek nagyon szépet tudnak csinálni.Hála az ilyen sógornőkért is!