KÖSZÖNTELEK AZ OLDALAMON, KÖSZÖNÖM, HOGY BENÉZTÉL.

2013. január 27., vasárnap

BAKONYI SERTÉSSZELET.


Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb vagy 8 kisebb csont nélküli sertésszelet (leginkább karaj, de nagyon jó tarjából is) nem túl vékonyra vágva, 50 dkg gomba fölszeletelve, 1 vöröshagyma apró kockákra vágva, egy kisebb zöldpaprika, egy paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika, étolaj, egy kis pohár tejföl (1,7 dl körül, azt hiszem), liszt.

  Elkészítés:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk.
Egy fazékban kis olajat melegítünk, a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk a forró olajon. (Annyi húst teszünk a fazékba, amennyi elfér egymás mellett az alján. 3-4 percig sütjük mindkét oldalukat, aztán a szeleteket kiszedjük, félretesszük. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes hús meg nem pirult.)
Miután az összes húst átsütöttük, a visszamaradt olajba szórjuk az apró kockákra vágott hagymát. Egy-két percig kevergetjük. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, megszórjuk egy csapott evőkanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kicsumázott paprikát és a paradicsomot. (A paprikát én nem vágom össze, mert a főzés végén, miután az íze belefőtt, ki szoktam venni az ételből. A paradicsomot viszont lehúzott héjjal, kimagozva, apró kockákra vágva teszem a mártásba.)
Amikor a gomba levet eresztett, visszapakoljuk a hússzeleteket is a fazékba. Ha kell, kis vizet öntünk rá, lefedjük, és addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. (Ha kell, közben pótoljuk az elpárolgó vizet.)
A tejfölt csomómentesre keverjük egy evőkanál liszttel.
Amikor a hús megpuhult, ráöntjük a lisztes tejfölt, és 5-6 perc alatt összeforraljuk. Ha kell, ilyenkor még utánízesíthetjük egy kis sóval, borssal.
A kész ételt általában nokedlivel tálalják, de nálunk van, aki rizzsel, van, aki tésztával szereti. Tálalásnál meglocsoljuk még egy kis tejföllel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése