KÖSZÖNTELEK AZ OLDALAMON, KÖSZÖNÖM, HOGY BENÉZTÉL.

2012. november 10., szombat

Ime a mai nap eredménye.



Eclair( Ecler),

Kepviselo fank
1/2 l vizet foni teszunk 10 dg vajjal,1 e.kanal cukorral,1 dl olajjal es 1 lapos kiskanal soval.Mikor felfott,csomomentesre dolgozunk benne 25 dg lisztet es eroteljes mozdulatokkal,addig keverjuk,amig a massza el nem valik az edeny falatol.Kicsit hagyjuk hulni es egyenkent beledolgozunk 6 egesz tojast,mindegyik utan simara keverve a masszat.Sutopappirral ellatott tepsibe, dionagysagu halmokat teszunk(en tortadiszitobe szedtem es ezzel vegeztem a muveletet).Hagyjunk tavolsagot a halmok kozott,szamitsunk arra,hogy a fank megno.Elomelegitett sutoben,15 percig erosebb langon( kozben a lert ne nyissuk ki,mert kulonben osszeesik a fank),majd kb 10 percig mersekelt langon sussuk keszre oket.Ha kihultek,eles kessel levagjuk a fankok kalapjat, megtoltjuk kaves kremmel,ra tejszinhabot teszunk,visszatesszuk a fankok kalapjat es meghintjuk vanilias porcukorral.
Krem a francia kremes kremje.
A kremet a kov. keppen keszitjuk:foni teszunk 1/2 liter tejet 25 dg cukorral es 2 tasak vanilias cukorral.Kozben 20 dg lisztet 6 tojas sargajaval, 1/2 l tejjel simara keverunk es beleontjuk a fovesben levo vanilias tejbe.Allando keveres mellett suru kremme fozzuk.A 6 tojas feherjet kemeny habba verjuk es finoman beleforgatjuk a forro tojaskrembe.Miutan kihult a krem, rahalmozzuk az also lapra,a masik lapot elore felkockazzuk szeletekre es egyenkent rahelyezzuk a kremre.En tettem egy rend vanilias tejszinhabot is a kremre,de ez elhagyhato,nelkule is finom.

Ebből a tésztából készítettem, a recept Virágh Erikától van. Krémet már nem volt kedvem, hogy főzzek, ezért kikavartam 2 sajtkrémet porcukorral, tejszínnel és azzal töltöttem meg őket. Megszórtam porcukorral és csoki sziruppal leöntöttem. Innen is köszönöm a receptet, mert az a füzetem amiben meg van, otthon maradt RO- ban.

És ha már Erikánál jártam, akkor ezt is kölcsön vettem és elkészítettem.( a képek mind az enyémek.)

 Szilvalekvaros labdacskak.

 Puha tesztat dagasztottam a kovetkezokbol: 1/2 kg liszt,3 e.kanal cukor,egy tasak vanilias cukor,teaskanal so,egy egesz tojas,egy tojasnak a sargaja,3 (jo)e.kanal olaj, 2,5 dg friss eleszto es kb.2-2,5 dl tej(a tejbol elvettem keveset,langyosra melegitettem es felfuttattam benne az elesztot).A tesztat megszortam keves liszttel,letakartam es meleg helyen duplajara kelesztettem.A megkelt tesztat lisztezett deszkan kette vagtam,kicsit megsodortam hosszukasra,majd mindket tesztarudat 12 darabra szeleteltem(osszesen 24 labdacskank lesz).Kulon -kulon mindegyik tesztadarabkat tenyernyi,kerek formara nyujtottam,a kozepebe lekvart helyeztem,vegul lisztezett kezzel labdava gombolyitettem.Sutopappirral ellatott tepsibe sorakoztattam oket,kicsi rest hagyva koztuk,lekentem a megmaradt tojasfeherjevel es olajjal is korbekentem megelozve igy az egymashozvalo ragadast.Miutan kisultek,meg forron meghintettem vanilias porcukorral.Termeszetesen, lehet tölteni barmilyen lekvarral,vanilias diotoltelekkel,csokoladeval,stb.

Aztán készült még húsleves, három vasárnapra való. Azt ugyanis úgy szoktam, hogy amikor főzök, akkor sokat és a húslevet lefagyasztom.

Böffsaláta... a húslevesből a zöldségekből és a főtt húsból, valamint fasírt.




Na ez van nálam egy laza szombati nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése