Eclair( Ecler),
Kepviselo fank
1/2 l vizet foni
teszunk 10 dg vajjal,1 e.kanal cukorral,1 dl olajjal es 1 lapos kiskanal
soval.Mikor felfott,csomomentesre dolgozunk benne 25 dg lisztet es eroteljes
mozdulatokkal,addig keverjuk,amig a massza el nem valik az edeny falatol.Kicsit
hagyjuk hulni es egyenkent beledolgozunk 6 egesz tojast,mindegyik utan simara
keverve a masszat.Sutopappirral ellatott tepsibe, dionagysagu halmokat
teszunk(en tortadiszitobe szedtem es ezzel vegeztem a muveletet).Hagyjunk
tavolsagot a halmok kozott,szamitsunk arra,hogy a fank megno.Elomelegitett
sutoben,15 percig erosebb langon( kozben a lert ne nyissuk ki,mert kulonben
osszeesik a fank),majd kb 10 percig mersekelt langon sussuk keszre oket.Ha
kihultek,eles kessel levagjuk a fankok kalapjat, megtoltjuk kaves kremmel,ra
tejszinhabot teszunk,visszatesszuk a fankok kalapjat es meghintjuk vanilias
porcukorral.
Krem a francia kremes
kremje.
A kremet a kov. keppen
keszitjuk:foni teszunk 1/2 liter tejet 25 dg cukorral es 2 tasak vanilias
cukorral.Kozben 20 dg lisztet 6 tojas sargajaval, 1/2 l tejjel simara keverunk
es beleontjuk a fovesben levo vanilias tejbe.Allando keveres mellett suru
kremme fozzuk.A 6 tojas feherjet kemeny habba verjuk es finoman beleforgatjuk a
forro tojaskrembe.Miutan kihult a krem, rahalmozzuk az also lapra,a masik lapot
elore felkockazzuk szeletekre es egyenkent rahelyezzuk a kremre.En tettem egy
rend vanilias tejszinhabot is a kremre,de ez elhagyhato,nelkule is finom.
Ebből a tésztából készítettem, a recept Virágh Erikától van. Krémet már nem volt kedvem, hogy főzzek, ezért kikavartam 2 sajtkrémet porcukorral, tejszínnel és azzal töltöttem meg őket. Megszórtam porcukorral és csoki sziruppal leöntöttem. Innen is köszönöm a receptet, mert az a füzetem amiben meg van, otthon maradt RO- ban.
És ha már Erikánál jártam, akkor ezt is kölcsön vettem és elkészítettem.( a képek mind az enyémek.)
Szilvalekvaros labdacskak.
Puha
tesztat dagasztottam a kovetkezokbol: 1/2 kg liszt,3 e.kanal cukor,egy tasak
vanilias cukor,teaskanal so,egy egesz tojas,egy tojasnak a sargaja,3
(jo)e.kanal olaj, 2,5 dg friss eleszto es kb.2-2,5 dl tej(a tejbol elvettem
keveset,langyosra melegitettem
es felfuttattam benne az elesztot).A tesztat megszortam keves
liszttel,letakartam es meleg helyen duplajara kelesztettem.A megkelt tesztat
lisztezett deszkan kette vagtam,kicsit megsodortam hosszukasra,majd mindket
tesztarudat 12 darabra szeleteltem(osszesen 24 labdacskank lesz).Kulon -kulon
mindegyik tesztadarabkat tenyernyi,kerek formara nyujtottam,a kozepebe lekvart
helyeztem,vegul lisztezett kezzel labdava gombolyitettem.Sutopappirral ellatott
tepsibe sorakoztattam oket,kicsi rest hagyva koztuk,lekentem a megmaradt
tojasfeherjevel es olajjal is korbekentem megelozve igy az egymashozvalo
ragadast.Miutan kisultek,meg forron meghintettem vanilias
porcukorral.Termeszetesen, lehet tölteni barmilyen lekvarral,vanilias
diotoltelekkel,csokoladeval,stb.
Aztán készült még húsleves, három vasárnapra való. Azt ugyanis úgy szoktam, hogy amikor főzök, akkor sokat és a húslevet lefagyasztom.
Na ez van nálam egy laza szombati nap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése